Get Adobe Flash player
  Twitter Show
  Bekijk de statistieken
  Home Laatste nieuws Metropoolregio ondemocratisch

   

  Hoogleraar: 'Metropoolregio is ondemocratisch'

  WESTLAND 16-10-2012 | De metropoolregio, waarin het Westland verregaand wil samenwerken met Rotterdam en Den Haag, stuit op hobbels. 

  Hoogleraar Tak hekelt de democratische besluitvorming. In de ogen van de Maastrichtse hoogleraar hebben de juristen van de metropoolregio hun huiswerk niet goed gedaan door een vage zienswijze op te stellen. “Als juristen dit bij mij als scriptie hadden ingeleverd, waren zij gezakt", aldus Tak. Bestuurslaag Daarmee doelt de hoogleraar op het document 'Vernieuwend bestuur in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Zienswijze document Metropoolregio Rotterdam-Den Haag’.

  Tak benadrukt dat zijn kritiek puur formeel juridisch is. Het gaat hem er niet om of de Westlandse tuinbouw zich door de grote steden bedreigd voelt: ”Het is juridisch geen sterk stuk", zegt Tak. “Als je met een voorstel of een ontwerp komt, dan is het juridisch vereist uit welke hoofde je daar mee gaat leuren. Het is niet zo dat iedere particulier of overheid met een voorstel mag komen." Tak vreest dat als het stuk moet worden gezien als een aanzet voor een gemeenschappelijke regeling er een vijfde bestuurslaag bij komt. "Het is een van de zwakke kanten van het document", zegt Tak. "Je zou kunnen vermoeden dat ze het stadsgewest gaan opheffen, maar daar staat er geen letter over in. Als je al vier bestuurslagen hebt, komt er een vijfde bij. 

  De gemeente moet dan goed opletten dat er niemand op de loop gaat met haar eigen bevoegdheden. De gemeenschappelijke regeling mag niet regelen wat de bevoegdheid van de gemeenteraad is. Het bewaken van de bevoegdheden is het fundament van alle overheidsbestuur." "Ik ben er het meest van geschrokken dat dit stuk op hoog niveau is geschreven”, zegt Tak. “De burgemeesters van Rotterdam en Den Haag hebben het getekend. Als het proces daar al niet bewaakt wordt, waarschuw ik voor willekeur. Als mijn buurman het had geschreven dan had niemand daar wakker van gelegen maar nu het van topbestuurders komt, voelt men zich verplicht het stuk serieus te nemen. Het heeft de schijn van juridische bevoegdheid, die er niet is. Het is beter om een nieuw document te produceren.

  Het is onbegrijpelijk dat de verantwoordelijke juristen dit hebben laten gebeuren. Het is levensgevaarlijk als de rechten niet in acht worden genomen. Dat kan leiden tot anarchie of dictatuur." Raadslid Ulbe Spaans deelt de vrees van professor Tak voor ‘regelingen met een schimmig democratisch gehalte’. "Ik ben het van harte met Tak eens", zegt Spaans. "Het verhaal is niet onderbouwd. Er ontbreekt een deugdelijke analyse. Een zwaar opgetuigde bestuursstructuur is niet nodig. Het overdragen van bevoegdheden naar een nieuwe bestuursstructuur is een gevaarlijke zaak. Kijk naar de GGD Zuid-Holland West met zijn miljoenentekorten. Er zijn genoeg voorbeelden van gemeenschappelijke regelingen, die door gebrek aan controle de mist zijn ingegaan. Je moet geen bevoegdheden overdragen, die je beter bij jezelf kunt laten. Je kunt als Greenport afspraken maken met de Rotterdamse haven. Als wij niet oppassen hebben wij straks een gremium, waarin raadsleden één à twee keer per jaar iets besluiten. Het democratisch gehalte is minimaal." Areaal De metroolpoolregio is volgens Spaans geen bedreiging voor het glasareaal in het Westland zoals bijvoorbeeld de actiegroep 'Help! Het Westland wordt vermoord' vreest. "Je ziet bij dit soort structuren altijd verstedelijking zoals in Lansingerland rond Randstadrail", zegt Spaans. "Binnen het Westland bestaan echter afspraken om het glasareaal te behouden. Het Westland is uniek door het cluster van productie, kennis, toelevering en innovatie. Dat cluster zal altijd een niveau aan areaal nodig hebben."

  Source: 
  Bloemenkrant

  (origineel: hier te vinden) 

  Laatst aangepast (woensdag, 17 oktober 2012 20:09)